Ga je jouw huis verkopen. Bij het verkopen van gouw huis id het aanvragen energielabel verplicht. Een verkoper van een huis is namelijk verplicht om de koper van zijn huis een geldig energielabel te overhandigen. Het aanvragen van een energielabel is overigens ook verplicht bij het verhuren en bij de oplevering van een woning. Wordt er niet aan deze verplichting voldaan. Dan krijg je altijd een boete. Wil je dus een huis verkopen of een huis verhuren? Dan wil je ongetwijfeld weten wat een energielabel is en hoe je een energielabel moet aanvragen.
Belangrijke informatie over het energielabel
Het aanvragen energielabel is dus verplicht. Wat is een energielabel eigenlijk? Dankzij het energielabel wet een koper of een huurder van een huis hoe zuinig zijn huis is wat betreft energie. Er zijn energie van heel zuinig (energielabel A++++) tot heel onzuinig (energielabel G). Heeft jouw woning een onzuinig energielabel? Dan word je hoogstwaarschijnlijk gestimuleerd om ervoor te zorgen dat ook jouw woning energiezuinig wordt. Heb je een oudere woning? Dan zijn door jou genomen maatregelen om energie te besparen altijd een slimme investering. Die investering verdien je namelijk altijd vrij snel terug. Bovendien wordt jouw woning door de door jou genomen maatregelen milieuvriendelijker en comfortabeler. Jouw woning krijgt dankzij de door jou genomen maatregelen een zuiniger energielabel. Niet onbelangrijk is dat jouw woning dan meer waard wordt.
Een voorlopig energie label is niet goed genoeg
Heb je van de overheid een voorlopig energielabel gekregen? Ook dan is het aanvragen energielabel verplicht. Dit voorlopige energielabel is namelijk afgegeven op basis van een inschatting. Geschat zijn onder andere het type en het oppervlak van een woning. Bovendien is er bij de inschatting gekeken naar de energiemaatregelen die doorgaans van toepassing zijn bij bepaalde typen woningen. Het is belangrijk om te weten dat het op basis van een inschatting toegekende voorlopige energielabel niet geldig is bij het verkopen het verhuren of de oplevering van een woning. Ga je dus jouw woning verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Op die manier wordt het voorlopige energielabel van jouw woning omgezet in een definitief label.
Het maken van een energielabel
Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan kun je natuurlijk niet zelf een energielabel maken. Je moet dan een energielabel te maken. Wat doet een energieadviseur? Hij bekijkt hoe energiezuinig jouw huis is. Vervolgens maakt hij een geldig energielabel voor jouw huis. Het door hem gemaakte energielabel is 10 jaar geldig. Voor het maken van een energielabel brengt hij uiteraard kosten in rekening. Je moet voor het laten maken van een geldig energielabel een bedrag betalen van circa 258 euro. Heb je een energielabel laten maken in 2019 en ga je jouw woning in 2023 verkopen of. Dan hoef je geen nieuw energielabel te laten maken. Het door een energieadviseur in 2019 gemaakte energielabel is immers nog geldig.