Inbrekers worden steeds slimmer en sneller. Eén van de meest gebruikte methodes is kerntrekken. Binnen enkele seconden staat een inbreker binnen, zonder veel geluid te maken. Hoe werkt deze methode en wat is de beste manier om een woning te beveiligen?
Wat is kerntrekken?
Bij kerntrekken gebruikt een inbreker een speciale schroef om de cilinder uit het slot te trekken. Een simpele draai met een klauwhamer of een trekker en het slot ligt eruit. Dit werkt bij oudere cilinders en standaard sloten zonder extra kerntrekbeveiliging. Omdat er geen braakschade ontstaat aan de deur, lijkt het alsof er nooit een inbraak heeft plaatsgevonden.
Waarom inbrekers deze methode verkiezen
Kerntrekken werkt snel en vereist weinig gereedschap. Veel huizen hebben nog steeds verouderde cilinders zonder bescherming, waardoor een inbreker zonder veel moeite toegang krijgt. Politie en beveiligingsexperts waarschuwen al jaren voor deze techniek, omdat veel woningen nog steeds niet zijn aangepast aan de nieuwste veiligheidsnormen.
Hoe een cilinder met kerntrekbeveiliging werkt
Een cilinder met kerntrekbeveiliging bevat een extra gehard stalen brug of een speciale kern die voorkomt dat de cilinder uit het slot getrokken wordt. Daarnaast zijn er cilinders met een anti-kerntrekrozet die het moeilijk maakt om een schroef in de cilinder te draaien. Dit soort cilinders en beslag dragen vaak het SKG-keurmerk, wat betekent dat ze getest zijn op inbraakwerendheid.
Andere manieren om een woning te beschermen
Naast een cilinder met kerntrekbeveiliging zorgen ook meerpuntssluitingen voor extra veiligheid. Dit type slot vergrendelt de deur op meerdere plekken, waardoor het forceren lastiger wordt. Sterk deurbeslag, verlichting met bewegingssensoren en een alarmsysteem schrikken inbrekers nog verder af.
Oude sloten vervangen door veilige alternatieven
Huizen met oudere cilinders of standaard sloten lopen een groter risico op inbraak. Een slotenmaker vervangt een oud slot binnen een uur en zorgt ervoor dat het nieuwe slot voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen. In sommige gemeenten is er subsidie beschikbaar voor het verbeteren van woningbeveiliging. Met de juiste aanpassingen wordt een woning onaantrekkelijk voor inbrekers, waardoor ze liever een ander doelwit kiezen.