Wonen in een grote stad¬¬? Dit zijn de voor-en nadelen

Categorieën Blog

Ben je wonen in een dorp gewent, en ga je verhuizen naar een stad zal dit best wel even wennen zijn aan het begin. In de meeste gevallen zul je snel wennen, maar er zijn ook heel wat voorbeelden van mensen die spijt krijgen en toch besluiten terug te gaan naar hun vertrouwde omgeving waar ze vandaan kwamen. De verschillen tussen stad en dorp zijn erg groot en dat geeft voor-en nadelen met zich mee. Die gaan we in dit artikel in kaart brengen.

Voordelen van in de stad wonen

  • Voorzieningen
  • Werkgelegenheid
  • Voordelig
  • Sociaal

Voorzieningen. De voorzieningen in de stad zijn eindeloos. Even lekker winkelen, boodschappen doen, geld pinnen. Of als je even snel van de ene kant van de stad naar de andere kant moet, je pakt even snel de tram of metro en je bent er zo.

Werkgelegenheid. De werkgelegenheid is in de stad ook een stuk groter dan in een dorp. Vaak zitten hoofkantoren van bedrijven ook in grote steden wat ook werkgelegenheid biedt. En dan niet alle winkels en de horeca te vergeten die hebben ook personeel nodig hebben. En wat is er nou nog handiger dan werken in je eigen stad waar je op de fiets naartoe kan.

Voordelig. Over het algemeen woon je klein, je neemt niet veel ruimte in beslag. Rijhuizen en appartementen verbruiken minder energie dan vrijstaande huizen. Veel voorzieningen liggen op kleine afstand dus daar kun je fietsend of lopend naar toe. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Sociaal. Je bent in de stad eigenlijk nooit alleen je ontmoet iedere dag wel nieuwe mensen. Je hebt niet iedere dag contact met vreemden maar als je dat zelf wilt kun je zo een praatje maken. Ook is het makkelijk om even met elkaar in het centrum af te spreken.

Nadelen van het wonen in de stad

  • Criminaliteit
  • Druk
  • Ongezond
  • Weinig privacy 

Criminaliteit. Dit is in de stad vele malen groter dan in een dorp. Je kunt in een dorp gerust een middag je achterdeur openlaten. In de stad zou dat niet heel verstandig zijn. Cijfers van het CBS laten weten dat de criminaliteit in een stad bijna 3x zoveel is dan in een dorp.

Druk. In de stad zijn in verhouding meer mensen op een bepaald oppervlakte. Je kan in een stad snel last hebben van geluidsoverlast.  Dit is heel anders dan in een dorp daar kom je soms hele dagen niemand tegen.

Ongezond. In een stad heb je erg veel last van CO2 uitstoten. Ook is er veel minder groen aanwezig dan op het platteland.

Weinig privacy. In de stad ben je altijd omgeven door mensen. En ook heb je meestal geen eigen tuin je moet dus naar openbare gelegenheden om van het mooie weer te kunnen genieten.

Rotterdam

Besluit je te verhuizen naar Rotterdam bijvoorbeeld. Dan moet je goed nadenken over de voor-en nadelen van de punten hierboven. De stad brengt hele leuke dingen met zich mee maar natuurlijk ook minder leuke dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *