Plinten maken de vloer compleet

Categorieën Blog

Het is algemeen bekend dat plinten in je huis het helemaal kunnen afmaken. Je vloer en de hele ruimte zier er in één oogopslag meteen heel anders uit. Een plint klinkt als iets kleins en onbelangrijks maar dat is het dus niet. Op zichzelf zegt een plint eigenlijk niks. Het gaat om de combinatie met de gehele vloer. Bij een parketvloer of houten vloer is een hoge houten plint vaak heel mooi maar bij een gietvloer juist helemaal niet. De keuze heeft veelal te maken met het feit of de plint voor het mooi zijn wordt gemonteerd of temeer praktisch omdat een strakke afwerking nodig is en dit ook met een smallere versie kan. Je kunt plakplinten kopen of plinten die je schildert en aan de wand timmert of schroeft.

Afwerking 
Hoe vlakker en egale de vloer is hoe beter want wanneer de vloer wat golft of ongelijk is, is dit heel moeilijk om je plinten goed te bevestigen. Ze springen namelijk gauw weer los. Ook muren zijn vaak niet helemaal recht en haaks, dat kan tot problemen leiden. Bij sommige plintsoorten zie je oneffenheden direct, bij andere soorten minder. Je hebt namelijk hele strak afgewerkte soorten en soorten met meer bewerking, ribbels en dergelijke. Daar moet je goed op letten wanneer je plinten koopt en weet dat je vloer of muur niet helemaal vlak is. Als je tijd hebt en je kunt secuur werken, krijg je het vast goed voor elkaar of je roept de hulp in van een deskundige vloeren- en plintenlegger. Een deskundige heft er natuurlijk een goed kijk op en kan je advies geven welk type plint het beste bij jouw vloer past.Doe bij een zaak in vloeren en toebehoren alvast wat ideeën op zodat je daarna goed weet wat je eigenlijk wilt. Neem geen overhaaste beslissingen.

Soorten 
Naast de plakplinten zijn er de demontabele soorten. Met de demontabele soort kun je later eventueel nog draden wegwerken of opnieuw behangen zonder sloopwerk. Maar een demontabele plint wordt nooit zo mooi strak als de vaste soort. Vaak klinkt het allemaal mooier dan het in de praktijk is. De ouderwetse methode is veelal de haak-lat methode zoals je bijvoorbeeld keukenkastjes ophangt. Dit kost je wel wat extra tijd. Maar vaak geeft het toch niet zo’n strak resultaat. De MDF-plint is toch wel de meest gekozen plintsoort. Deze is goedkoop en kun je kiezen in allerlei vormen en stijlen. Dit kunnen klassieke vormen zijn of juist heel modern. MDF-plinten zijn gelamineerd met een folie zodat je het geheel niet hoeft te schilderen. De keuze kan daarnaast vallen op een RVS-plint. Dat past mooi bij een moderne strakke vloer zoals een beton- of gietvloer. Daar hoort een minimalistische plint bij of helemaal niets. Dan is er nog de hoge, holle of kunststof variant. Keuze genoeg dus naar eigen smaak. Ze zijn tegenwoordig ook online te bestellen.

Bron: atmyhome.nl