Wat zijn boeidelen?

Categorieën Blog

Boeidelen zijn een belangrijk onderdeel van je dak. Het is kortgezegd de afwerking van de dakrand. De functie van boeidelen is het beschermen van de dakconstructie tegen weersinvloeden. Daarnaast hebben boeidelen ook een belangrijke functie voor de uitstraling van je woning.

Andere benamingen voor boeidelen zijn boeiboorden, boeiplanken, daktrim of windveer. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals hout, pvc, verschillende soorten kunststof en metaal.

Boeidelen zijn vatbaar voor beschadigingen en slijtage door de constante blootstelling aan verschillende weersomstandigheden. Wanneer je boeidelen beschadigd zijn, veroorzaakt dit vochtproblemen en/of schade aan je dakconstructie. Het is daarom belangrijk, net zoals geldt voor je gehele dak, de boeidelen regelmatig te inspecteren. Zo herken je eventuele schade op tijd voor dat het voor echt grote problemen kan zorgen.

Wat zijn de verschillende soorten boeidelen?

Zoals je al gelezen hebt zijn boeidelen verkrijgbaar in verschillende materialen. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van materialen en de belangrijkste eigenschappen.

Materiaalsoort Eigenschappen Voordelen Nadelen
Hout Traditionele uitstraling Kan in iedere kleur geschilderd worden

Eenvoudig te plaatsen

Hernieuwbare bron

Vereist meer onderhoud dan andere materialen

Risico op kromtrekken door weersinvloeden

PVC Licht van gewicht Onderhoudsarm

Eenvoudig te plaatsen

Makkelijk schoon te maken

Weersbestendig

Gevoelig voor verkleuring

Niet echt milieuvriendelijk

Kunststof Verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen Lange levensduur

UV-bestendig

Onderhoudsarm

Bestand tegen rot en schimmelvorming

Minder eenvoudig te repareren bij beschadigingen

Bevat schadelijke stoffen

Metaal Duurzaam en moderne uitstraling Zeer lange levensduur

Bestand tegen roest

Onderhoudsvrij

Brandveilig

Duur in aanschaf en installatie

Wat kosten boeidelen?

De prijs van boeidelen is afhankelijk van verschillende factoren: denk bijvoorbeeld aan het specifieke materiaal en het tarief van de dakdekker.  Gemiddeld kosten houten boeidelen tussen de €20,- en €70,- per meter. Kunststof boeidelen (zoals Trespa) kosten gemiddeld tussen de €25,- en €90,- per meter.

Wil je liever boeidelen van pvc? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €15,- en €40,- per meter. Tot slot is de gemiddelde prijs voor boeidelen van metaal tussen de €40,- en €100,- per meter.

Boeidelen vervangen: wanneer en waarom?

We hebben het natuurlijk al een paar keer benoemd dat boeidelen gevoelig zijn voor weersinvloeden en daardoor beschadigd kunnen raken. Naast beschadigingen door externe invloeden kan het ook gebeuren dat het materiaal simpelweg het einde van de levensduur bereikt. Gemiddeld gaan boeidelen tussen de 25 en 40 jaar mee.

Wanneer je beschadigde of verouderde boeidelen niet op tijd vervangt, zullen dit zeer grote gevolgen hebben. Kapotte boeiboorden veroorzaken namelijk schade aan je dakconstructie: het gevolg daarvan kan groot zijn. Een ernstig beschadigde dakconstructie kan zelfs leiden tot instortingsgevaar!

Wat zijn de voordelen van het vervangen van boeidelen?

Het vernieuwen van boeidelen heeft diverse voordelen: je dakconstructie wordt weer optimaal beschermd, de uitstraling van je woning verbeterd en je de waarde van je huis verhoogd.

Bron: https://dakdekkersgids.nl/dakrenovatie/boeidelen-vervangen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *