De voordelen van een groene tuin

Categorieƫn Blog

Je ziet steeds vaker tuinen die volledig zijn betegeld en waar het groen beperkt blijft tot een gepot plantje in de hoek, of een stripje gras waar de kinderen op kunnen spelen. Zonde, want een groene tuin met veel planten biedt flink wat voordelen. Natuurlijk, er is wat meer onderhoud, maar wie er een beetje tijd in steekt, zal al snel genieten van deze voordelen.

Het vermindert stress
Een groene, bloeiende tuin is een aangename plek om te zitten. Zeker op een mooie lente- of zomerdag kan je er heerlijk genieten van al het leven om je heen, terwijl je merkt dat het geluid van de omgeving wordt gedempt. Bomen brengen je tot rust, planten zijn fijn om naar te kijken, allemaal redenen om te kiezen voor een groene tuin. En hoe zit het dan met bijvoorbeeld het tuinonderhoud in Hoogeveen? Natuurlijk moet je af en toe zorgen dat de planten zo gezond mogelijk blijven en de boel qua groei niet uit de hand loopt, maar ook dat is eigenlijk gewoon een heel rustgevend klusje. Lekker bezig zijn met de natuur in je tuin is toch heerlijk ontspannend?

Het is milieuvriendelijk

Door een groene tuin te nemen, help je de natuur ook een handje. Met name insecten kunnen hun hart ophalen in je tuin, terwijl ze het elders soms behoorlijk zwaar hebben. In een groene tuin kunnen ze vrijuit leven en hebben ze een prachtige biotoop. En heb je veel insectenleven in je tuin, dan trekt dat weer meer vogels aan. Vogels eten immers insecten en zullen zich vestigen op plekken waar voldoende voedsel is. En wat is er fijner dan het gekwetter van vogels in je tuin? De milieuvriendelijkheid gaat overigens verder dan alleen het dierenleven; ook de lucht in je tuin en daaromheen wordt verbeterd doordat de planten veel zuurstof aanmaken. Hiermee creƫer je een aangename omgeving, waar je met veel plezier zult zitten.

Minder overlast dankzij een groene tuin

Een ander voordeel van een groene tuin, waar je misschien helemaal niet bij stilstaat, is dat het overlast beperkt. Neem een hittegolf; op de hele hete dagen kan je in een tuin die alleen maar bestaat uit tegels bijna wegbranden. Dat komt doordat de tegels warmte vasthouden en de tuin dus nog heter maken dan hij al was. Door bomen en planten in je tuin te hebben, hou je je omgevingstemperatuur lager en is het aangenamer zitten. En mocht het dan een keer echt gaan plenzen, dan houden tegels dat water juist vast, terwijl water in een groene tuin veel beter weg kan stromen, of in de grond kan zakken. 

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om een groen tuin te nemen; het ontspant, het is goed voor de omgeving en het helpt mee om de overlast die het weer met zich mee kan brengen te beperken. Een groene tuin is dan ook een heerlijke plek, zelfs als je niet beschikt over de groenste vingers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *