De zomer komt eraan: zo houd je je huis lekker koel

Categorieën Blog

De zomer komt er weer aan, en dat betekent dat we weer kunnen genieten van heerlijke temperaturen. Veel mensen vinden het heerlijk om buiten te genieten van de zon, maar binnen is dit een stuk minder lekker. Binnenkomen in een warm huis en proberen te slapen in een warme slaapkamer is namelijk geen pretje. Maar hoe zorg je er nou voor dat je huis lekker koel blijft bij zomerse temperaturen? Dat vertellen we je in deze blog!

Ramen met raamhorren op de juiste tijdstippen openzetten

Zodra de temperaturen in huis beginnen te stijgen, is het openzetten van de ramen meestal de eerste stap. Dit lijkt natuurlijk een heel goed idee, maar toch is dit niet altijd het geval. Het openzetten van de ramen op het verkeerde tijdstip kan er namelijk voor zorgen dat er alleen maar meer warme lucht binnenkomt. Zet daarom alleen de ramen open als het buiten kouder is dan binnen. Zodra het buiten warmer is dan binnen laat je de ramen lekker dicht. Misschien lijkt het of er lekkere koele lucht binnenkomt als je de ramen openzet, maar dit kan ook komen door de luchtverplaatsing. Laat je hierdoor dus niet verleiden, en houd overdag ramen en deuren gewoon lekker dicht. ‘s Avonds als het is afgekoeld kun je ramen en deuren natuurlijk wel openzetten. Creëer luchtstromen door ramen tegen elkaar open te zetten en zet iets tegen de binnendeuren zodat ze niet dichtvallen. Ben je bang voor insecten als je de ramen wagenwijd openzet? Dan kun je raamhorren plaatsen. Door middel van raamhorren kun je namelijk je ramen zorgeloos openzetten, zonder dat er insecten je huis binnendringen. En wil je de deuren in je huis graag openzetten? Dan kun je hier deurhorren voor plaatsen.

Vermijd alle soorten warmtebronnen in je huis

Verder is het belangrijk om alle warmtebronnen in je huis te vermijden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gloeilampen, maar ook binnen koken kan veel warmte creëren. Houd dus een gezellige barbecue of maak een verfrissende salade. Maar ook apparaten zoals computers kunnen behoorlijk veel warmte afgeven. Laat de computer dus niet de hele dag aanstaan en gebruik ook de droger en de vaatwasser liever niet overdag. Verder is slim om de koelkast en vriezer niet te zwaar te belasten, deze kunnen namelijk ook warmte creëren. Douche bovendien niet te lang en niet te warm.

Schaduwen creëren

Wel is het verstandig om schaduwen te creëren in je huis. Doe dus je zonwering lekker dicht, of je nou gordijnen of luxaflex hebt. Er bestaan ook speciale gordijnen met een witte achterkant, die de zon en warmte zo veel mogelijk buiten houden. Verder kun je screens plaatsen aan de buitenkant van je ramen, zodat de zon niet eens naar binnen kan komen. Door middel van struiken en bomen kun je strategisch schaduw creëren.