Een woning kopen als ondernemer, kan dat?

Categorieën Blog

Voor het kopen van een woning heb je bijna altijd een hypotheek nodig. Die is alleen te krijgen als je over een stabiel inkomen beschikt. Wie bij een bedrijf in loondienst is heeft zo’n stabiele bron van inkomen. Maar hoe zit dat bij ondernemers, want die verdienen het ene jaar veel meer dan het andere, en dat heeft gevolgen voor hun salaris. Een hypotheek voor ondernemers aanvragen is inderdaad wat lastiger dan een hypotheek aanvragen voor iemand in loondienst. Maar het is beslist mogelijk, zowel bij de reguliere hypotheekverstrekkers als bij gespecialiseerde bedrijven.

Informatie verstrekken

Wie als ondernemer een hypotheek wil afsluiten moet bereid zijn om veel informatie te geven aan de potentiële geldverstrekkers. Zij willen in de meeste gevallen de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaren van je bedrijf inzien. Daarnaast moet je bij sommige hypotheekverstrekkers een toelichting geven waarom je verwacht dat het met je bedrijf de komende jaren goed blijft gaan. Alle gegevens die je aanlevert worden geanalyseerd door specialisten. Sommige hypotheekverstrekkers hebben daar zelf de kennis voor in huis en anderen besteden de analyse uit aan een gespecialiseerd bureau. Op basis van het advies dat uit de analyse komt volgt een offerte voor een hypotheek.

Risico’s

Het zal duidelijk zijn dat een geldverstrekker het risico dat hij het geleende geld niet terugkrijgt zo klein mogelijk wil houden. Daarom worden er zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen genomen om het risico daarop te minimaliseren. De ene geldverstrekker gaat daar veel verder in dan de andere. Je moet daarom voor een hypotheek voor ondernemers gaan shoppen bij meer geldverstrekkers. Kies uiteindelijk niet alleen voor de kredietverstrekker met de laagste rente, maar verdiep je ook in de randvoorwaarden. Uiteraard speelt ook het bedrag dat je wilt kunnen lenen een grote rol bij de keuze van een hypotheek.

Toetsinkomen

Het belangrijkste criterium voor het bepalen van de maximale hoogte van een hypotheek voor ondernemers is het toetsinkomen. Dat is het bedrag waar een ondernemer gemiddeld maandelijks als salaris over kan beschikken. Het berekenen van het toetsinkomen wordt gedaan op basis van de bedrijfsgegevens die je hebt aangeleverd. Een hypotheekverstrekker zal ook een inschatting maken van de toekomst van je bedrijf. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de branche waarin je bedrijf actief is. Omdat een beslissing wordt genomen op basis van inschattingen loont het de moeite om de aanbiedingen van diverse hypotheekverstrekkers onderling te vergelijken.

Positieve aspecten

Het is voor een hypotheekverstrekker belangrijk als jij bij het aanvragen van een hypotheek voor ondernemers kunt aantonen dat je voorzorgsmaatregelen hebt genomen om een onverwacht wegvallen van het salaris op te vangen. Dat kan door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Bij een ongeval of ziekte heb je dan in elk geval nog een inkomen. Sommige hypotheekverstrekkers stellen als voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek dat daarbij gebruik wordt gemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie. De NHG schiet te hulp als er sprake is van een lager inkomen door een scheiding of door het overlijden van je partner.

Tip: Finaforte.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *