Vloeren met de uitstraling van hout

Categorieën Blog

Als je een nieuwe vloer in je woning wilt leggen is er bijzonder veel keus. Zelfs als je al weet dat je een vloer wilt hebben met de uitstraling van hout zijn er nog steeds allerlei mogelijkheden. De beste manier om een eerste schifting te maken is het materiaal te kiezen. Ga je voor een echte houten vloer of voor laminaat. Een echte houten vloer ziet er prachtig uit, maar heeft veel onderhoud nodig en is duur in aanschaf. Zo’n vloer kan wel heel lang meegaan. Laminaat is echter een uitstekend alternatief.

Wat is laminaat?

Veel mensen weten niet eens dat een vloer van laminaat niet een echte houten vloer is. Het is een sterke vloer bestaande uit een aantal geperste lagen houtvezels, meestal MDF, met daar bovenop een harde kunststof bovenlaag. Laminaat ziet eruit als hout doordat er in het kunststof een print is gemaakt van een houten vloer. De print ziet er zo levensecht uit, dat het verschil bijna niet te zien is. Een vloer van laminaat heeft weinig onderhoud nodig en gaat circa 20 jaar mee. Het materiaal is veel sterker dan hout, maar als het eenmaal beschadigd is, is reparatie bijna niet mogelijk.

Dagelijks gebruik

Als laminaat in het dagelijks gebruik zorgvuldig wordt behandeld kun je veel plezier hebben van de vloer. Het materiaal is slijtvast en er zullen niet snel krassen ontstaan. Zelfs als er met naaldhakken op deze vloeren wordt gelopen kan dat geen kwaad. Dit in tegenstelling tot een echte houten vloer. Daar komen putjes in door de scherpe naaldhakken. Dat kan alleen worden opgelost door de vloer te schuren en vervolgens opnieuw te lakken. Het enige waar je bij een laminaat vloer alert op moet zijn, is dat vocht meteen wordt drooggemaakt, want anders krijgt de vloer bobbels.

Kwaliteit en prijs

De populariteit van een laminaat vloer is voor een belangrijk deel te danken aan de lage prijs. Voor een houten vloer daarentegen moet vaak veel geld worden neergeteld. Dat is niet alleen het geval bij de aanschaf, maar ook voor het onderhoud. Bij laminaat is de prijs afhankelijk van de kwaliteit. Die wordt aangeduid met een gebruiksklasse. Er is keus uit de klassen 23/31, 32 en 33. Hoe hoger het getal des te sterker het materiaal. De hoogste gebruiksklasse is bedoeld voor ruimtes waar veel wordt gelopen, zoals publieke ruimten. In een woonkamer volstaat gebruiksklasse 23/31.

Ondervloer

Een groot nadeel van laminaat ten opzichte van een echte houten vloer is, dat er sprake is van een sterke doorgifte van contactgeluiden. Dat komt doordat deze vloeren niet verlijmd zijn, ofwel dat ze zwevend worden gelegd. Voor gebruik in een flat moeten er echt maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de onderburen last hebben van loopgeluiden uit jouw woning. Gelukkig is dat niet zo heel moeilijk. In verreweg de meeste gevallen volstaat het om een ondervloer te leggen. Die absorbeert alle geluiden op het laminaat. Ook mag de vloer niet tot tegen de muur worden gelegd.

Tip: LAB21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *