Karakteristieke houten vloer

Categorie├źn Blog

Een houten vloer kraakt, er zit ruimte tussen de planken en de planken slijten ongelijk bij gebruik. Op de belopen plaatsen is een houten vloer glanzend en vaak lichter van kleur, terwijl het hout in de hoeken donker blijft.

Maar bij het zien van een echte, houten vloer gaan de harten van vooral de ouderen onder ons een beetje sneller kloppen. Het is alsof we een stukje natuur in huis halen. Maar een mooie houten vloer roept ook melancholische gevoelens op, we denken aan het verleden.

Het karakter van een huis wordt bepaald door de bewoners, maar ook door de constructie en de materialen die gebruikt zijn om het huis te bouwen, met bakstenen, natuursteen en hout op de eerste, tweede en derde plaats.

Een prachtige, houten vloer die goed onderhouden wordt moet passen in het huis. En tot onze verwondering past hout ook in een moderne omgeving heel goed.

De nadelen zijn er niet meer.

Natuurlijk worden de nadelen die al genoemd werden in een moderne houten vloer niet meer gehoord of gezien. Dat komt vooral omdat de behandelingsmethoden van het hout sterk verbeterd zijn. Ook het aan elkaar hechten van de verschillende onderdelen is sterk verbeterd.

Planken worden niet meer los van elkaar op houten onderliggers getimmerd. De halfhoutverbinding in de lengte kan er voor zorgen dat de planken niet meer langs elkaar schuren maar netjes en vast verbonden op hun plek blijven. Samen met een groef verbinding aan de zijkanten van de planken kan dit het krakende geluid zo goed als helemaal uitbannen.

Ook zien we de tandverbinding en zelfs de moeilijker te maken zwaluwstaart verbinding terugkeren in de vloeren industrie.

Spijkeren is uit.

Spijkers worden niet meer gebruikt bij het leggen van een karakteristieke, houten vloer. Als er al metaal gebruikt wordt, zijn dat de betere houtschroeven.

Het gaat er om een geheel uit de houten vloer te maken. Dat geheel komt dan met een verlijmde schroefverbinding op de ondergrond terecht. Hoe minder metaal er bij de constructie van houten vloeren gebruikt wordt, des te minder geluiden de vloer zal maken wanneer we er overheen lopen.

Een karakteristieke, houten vloer hoeft dus geen namaak te zijn, zoals kunststof laminaat.
Ook voor de dunnere planken vloer, verlijmd op een ondergrond van kunststof is er ruimte in de moderne huizenbouw. Maar deze vloeren zijn lang niet zo karakteristiek, en belangrijker, gaan niet zo lang mee.

Je hebt een natuurlijke vloer.

Echt, natuurlijk hout is wat duurder, zowel in de aanschaf van materialen als in de constructie. Maar een goed gelegde, houten vloer zal in veel gevallen zelfs het huis overleven. Ook het onderhoud is in de meeste gevallen beperkt tot het goed schoonhouden en een half jaarlijkse beurt met een goede wassoort. Je hebt nog minder onderhoud bij een gelakte, houten vloer.

De karakteristieke, houten vloer van je grootouder, die vind je alleen terug in oude huizen, die tijdens hun leven gebouwd werden. Maar een mooie, karakteristieke, houten vloer in je moderne woning is over honderd jaar nog steeds waardevol, en nog steeds mooi.

Bron: Woningvoordeel.nl