Bijna iedereen heeft weleens te maken gehad met schade aan spullen in huis of aan het huis zelf. Lekkage uit de douche die beneden langs de muur sijpelt? Een vlam in de pan die zorgt voor brandschade op de muren en de keukenkastjes? Misschien heb je kleine kinderen die graag door het huis hollen en spelen en soms onverhoopt een dure vaas meenemen in al hun enthousiasme die vervolgens in 1000 stukjes valt? Voor veel mensen klinken deze scenario’s niet onbekend en zijn ze zeer vervelend.
Tip: Opstalverzekering van Overstappen.nl
De schade aan het huis of de spullen is vaak al erg genoeg en gaat soms ook nog eens gepaard met emotionele waarde. De financiële schade is afhankelijk van wat er precies is voorgevallen, maar kan al snel behoorlijk oplopen, vooral in gevallen van brand en waterschade. Er zijn diverse verzekeringen, waarbij je je kunt verzekeren tegen de financiële risico’s die dit soort ongevallen met zich meebrengen. Het gaat hierbij om de opstal- en inboedel verzekering.

Het verschil tussen de inboedel en de opstalverzekering
De opstal- en inboedelverzekering wordt meestal in het zelfde pakket aangeboden en niet zonder reden. Beide dekkingen hebben namelijk betrekking op het wonen. Het kan soms verwarrend zijn wat precies binnen welke onderdelen verzekerd is, maar de twee zijn relatief makkelijk uit elkaar te houden. De inboedelverzekering richt zich op alles wat in het huis staat en meegenomen kan worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kunst aan de muur of elektronica zoals Tv’s, smartphones en laptops. De opstalverzekering daarentegen dekt alle zaken die niet meegenomen kunnen worden en aan het huis vastzitten, zoals bijvoorbeeld de schutting in de tuin, de laminaatvloer en de open haard. In sommige gevallen kan er verwarring ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je inbouwapparatuur hebt in de keuken deze valt namelijk onder de opstaldekking, terwijl bij een losse koelkast, gasstel of magnetron deze onder de inboedelverzekering vallen.
Aanbevolen: Inboedelverzekering van Overstappen.nl
Een opstalverzekering in een appartementencomplex is vaak geregeld via de VVE
Zowel de inboedel als de opstalverzekering vormen samen onderdeel van de woonverzekering, maar is niet voor iedereen van toepassing. Mensen die bijvoorbeeld een woning huren kunnen veel baat hebben bij een inboedelverzekering, terwijl een opstalverzekering niet nodig is, omdat dit de verantwoordelijkheid is van de eigenaar van de woning is. Alle hypotheekverstrekkers stellen ook als voorwaarde dat gedurende de looptijd van de hypotheek de woningeigenaar een opstalverzekering heeft afgesloten, om ervoor te zorgen dat risico’s bij onder andere een brand volledig verzekerd zijn. Wanneer je een woningeigenaar bent in een appartement of woning in een complex of een flat dan is het goed om eerst te overleggen en informatie in te winnen bij de vereniging van eigenaren (VVE), omdat in de meeste gevallen er collectieve verzekeringen zijn afgesloten voor de opstaldekking en deze niet apart nog eens voor een appartement afgesloten hoeft te worden.