Deuren opschilderen, is dat een lastig karwei?

Categorie├źn Blog

Het opschilderen van een tijdloze deur is niet een klusje dat je dagelijks doet. Als een deur eenmaal in de verf staat kan hij een lange tijd meegaan voordat hij weer geschilderd moet worden. Het is nu de hoogste tijd, je deur in huis of van de meterkast heeft een verfbeurtje nodig omdat, hij er niet meer zo mooi uitziet. De vraag is dan echter waarmee moet ik dan beginnen en hoe kan ik dan stapsgewijs werken zodat, de deur er voor het oog weer mooi uit ziet?

Als je een beginnende schilder bent en weinig ervaring hebt met schilderen van deuren is het verstandig om eerst de binnenkant van deur te schilderen. Het is handig om te beginnen met de binnenkant van de meterkast. Zo kan je als schilder even oefenen en valt niet meteen op als een schildersfoutje maakt. Als je een beginnende schilder bent is het handig om eerst te wennen aan een kwast of een roller. Welke het beste werkt is van persoon tot persoon verschillend. Test gerust je kwasten uit aan de binnenkant van de meterkast. Het maakt niet uit of je verf op waterbasis of op terpentine basis gebruikt. Houdt er rekening mee dat de basis van de verf bepaald hoe je verf kunt verwijderen. Verf op waterbasis is met water eraf te halen. De verf die op terpentine basis haal je eraf met terpentine. Het belangrijkste is een goede voorbereiding. Zorg dat alles goed afgeplakt is en dat je werkplek schoon en netjes is. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tips voor het schilderen van een deur

  • Schroef het beslag van de deur, het is lastig om netjes om het beslag te schilderen.
  • Begin met de kopse kanten van de deur.
  • Bij paneeldeuren schilder je als eerste het diepliggende paneel en vervolgens schilder je verticaal van links naar rechts met lange halen.
  • Als je een groot vlak moet schilderen is het handig om het vlak in kleinere vlakken te verdelen. Als je een denkbeeldig vlak heb ingesmeerd met verf rol je de verf uit tot alles er strak uitziet. Je krijgt dan geen onnodige strepen.
  • Houdt deze tips in acht zo krijg je mooie deuren en ziet alles voor het oog eruit, zoals je als schilder voor ogen hebt.

Algemene tips

  • Hoe er rekening mee dat je met verven een vaste werkvolgorde aanhoudt en dat je structuur in je werk aanbrengt.
  • Neem bij verf dat wat natter is van zichzelf een snellere werkwijze aan want, deze verf droogt sneller.
  • De meeste deuren worden bekeken vanaf ooghoogte. Zorg ervoor dat dit netjes en goed afwerkt is. Dan is het een lust voor het oog om naar de geschilderde deur te kijken.
  • Deuren nooit liggend schilderen. Dan is de kans groter dat er meer stof in je werk komt. Zorg dat je goed voor je schilderwerk staat. Dat voorkomt ellende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *