Is bier brouwen brand gevoelig? Brouw je bier veilig

Categorieƫn Blog

Bier brouwen is ontzettend populair en steeds meer mensen doen het. Waarom wordt er dan toch steeds gewaarschuwd dat je moet uitkijken met vuur? Bier brouwen doe je toch met water, dus is er eigenlijk wel kans op brand?

Kan iedereen wel veilig zelf bier brouwen?

Bier brouwen zelf is niet per se brandgevaarlijk. Je zet een pan op het vuur en je kookt het wort tot het tijd is om te gaan koelen. Het gevaar zit hem in de maisch stap. En dit is wel een probleem die je veel hoort bij de hobby brouwer. Laten we stap voor stap kijken wat er gebeurt en waarom de vlammen ontstaan.

  1. Of je nu een bierbrouw pakket hebt gekocht of je hebt je eigen bier geschroot, dat maakt niet uit. Granen moet voor het maischen geschroot worden om alle suikers goed uit de graan te kunnen halen om er bier van de maken. (bier is een suikerwater waarin de gist zorgt dat er alcohol ontstaat).
  2. De geschroten granen bevatten heel veel kleine fijnstof delen. Hier is niks aan te doen. De wals of molen die je gebruikt tijdens het schroten plet de graan zodat de inhoud vrijkomt.
  3. Het maischwater is op temperatuur en het is tijd om de granen toe te voegen.
  4. Jij bent aan het brouwen in een pan op het vuur en het vuur staat hoog aan.
  5. Je giet de granen vanuit een zak of emmer in de pan en er ontstaat een stofwolk.
  6. De vlammen van het fornuis slaan in de stofvolk en creƫren en ware steekvlam.

En die steekvlam is het meest gevaarlijke wat er kan gebeuren op een brouwdag. Mocht het gebeuren dan is het vaak even schrikken en niet al te veel gevolgen. Maar mochten er vlambare spullen in je keuken staan dan slaat het vuur al snel over

Zet het vuur dus uit voor je de granen toevoegt!!!

Conclusie

Bier brouwen kan hartstikke veilig thuis, maar het is altijd beter om buiten te doen. Niet alleen voor de brandveiligheid, maar ook voor de geur die tijdens het bierbrouwen ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *